Sidebar

Vilniuje gegužės 7–13 d. jau dvidešimt ketvirtąjį kartą vyks Universitetų teatrų forumas. Žiūrovai turės galimybę pamatyti naujausius Lietuvos studentiškų teatrų spektaklius. Šiais metais renginio temą padiktavo karas Ukrainoje. Juk jo fone viskas įgauna kitokią prasmę.

Forumo pavadinimas – „Ariadnės siūlas“, nes, pasak antikinio mito, net beviltiškiausioje situacijoje visada slypi išeitis, tik reikia ją surasti. 

„Net nesitarę mūsų teatrai savo kūryboje, naujuose spektakliuose dažniausiai liečia skaudžias karo, okupacijos patirtis, bando suprasti, kaip žmonėms pavykta, išgyvenus karo siaubą, išlikti žmonėmis. Deja, bet karas Ukrainoje tęsiasi, atrodo, artėja, o galo jam nematyti“, – teigia teatro studijos „Palėpė“ meno vadovas Olegas Kesminas.

Forume šiemet dalyvauja abu Vilniaus universiteto teatrai: jau gegužės 9 dieną, 19 valandą įvyks VU kinetinio teatro rėmuose vykstančio projekto „Starting Point“ premjera (bilietus galima įsigyti čia), o gegužės 11 dieną, 19 valandą – VU dramos teatro spektaklis „Valanda 00“ (rež. F. Feiferė). Abu spektakliai vyks VU Teatro salėje.

VILNIUS TECH rektoriaus prof. Romualdo Kliuko teigimu, šis teatrų forumas skirtas mūsų broliams ir seserims, kurie kovoja už kiekvieno laisvę, gyventi nevaržomoje ir demokratinėje valstybėje.

Pasak meno vadovo O. Kesmino, forumas tęsia anksčiau – iškart po Rusijos invazijos į Ukrainą 2014 m. – pasirinktą forumo temą „Kitokia tikrovė“. Praėjo 9 metai, o situacija tik blogėja. Dabar aišku, kad visam pažangiam pasauliui jau tuomet reikėjo kitaip reaguoti į sukeltą karą, nenuolaidžiauti Rusijai. „Jungiant, perfrazuojant tų dviejų forumų temas, galiu pasakyti, kad „Kitokia tikrovė“ išsiplėtė, pagilėjo, sukūrė  klaidų labirintą, kuriame reikia ieškoti išeities, to „Ariadnės siūlo“, išvesiančio iš blogio labirinto“, – pabrėžia O. Kesminas.

Meno vadovas taip pat atkreipia dėmesį, kad teatras, kaip viena iš meno šakų, itin reikalingas šiuolaikinėje visuomenėje. Teatre, kaip niekur kitur, žiūrovai ir kūrėjai kalbasi gyvai realiu kūrybos metu. Tai – lyg sumažintas pasaulio modelis, kuris leidžia norimą problemą suprasti visiems kartu, apmąstyti, ieškoti išeities.

Universitetų teatrų forumas – vienintelis tokio pobūdžio ir tiek laiko gyvuojantis jaunimo renginys Baltijos šalyse, suburiantis teatru besidominčius studentus bendrai teatrinei veiklai, siekiantis sudominti jaunimą teatru, padėti jiems pažvelgti į pasaulį per teatro prizmę. Forumo renginiuose per visus gyvavimo metus dalyvavo teatro trupės iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Ispanijos, Baltarusijos, Suomijos, Lenkijos, Prancūzijos, Latvijos, Švedijos, Italijos, Norvegijos, Ukrainos, Serbijos, Vengrijos, Čekijos, Vokietijos ir kitų šalių ir, žinoma, Lietuvos universitetų teatrai.

Forumo organizatoriai – VILNIUS TECH Teatras studija „Palėpė“, Vilniaus universiteto Kultūros centras, asociacija „Koturnos“, Universitetų teatrų asociacija.

Forumo_programa.jpg

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos