Sidebar

Po neilgos pertraukos „Muzikos valanda“ Šv. Jonų bažnyčioje kviečia į rudenišką koncertą, kuriame skambės barokinės ir romantinės muzikos perlai. Nemokamas Vilniaus universiteto (VU) Kultūros centro organizuojamas koncertas įvyks spalio 8 dieną, 18 valandą. 

Programą pradės Gustafo Adolfo Mankelio Fantazija Nr. 4, skirta vargonų duetui.Trijų dalių „Fantazija“ nukels klausytojus į romantiškąjį XIX amžiaus Stokholmą, kuriame gyveno ir kūrė kūrinio autorius.

Antrasis koncerto kūrinys klausytojus supažindins su Johano Sebastiano Bacho bendraamžio šiaurės Vokietijos kompozitoriaus Christopho Wolfgango Druckenmüllerio kūryba. Skambės Koncertas vargonams solo A-dur. Kompoziciją sudaro trys dalys - virtuoziškas preliudas, lyrinė „Siciliana“ bei žaismingas finalas.

Programą pratęs keturios vokiečių kompozitoriaus Josepho Rheinbergerio pjesės „Arioso“, „Canzonetta“, „Intermezzo“ bei „Visione“. Šiame cikle VU Šv. Jonų bažnyčios didieji vargonai atskleis savo švelniausias ir subtiliausias spalvas.

Koncerte nuskambės ir nuotaiką kels linksmas valsas sukurtas VU vargonininko Vido Pinkevičiaus. Kompozicija parašyta estų liaudies dainos tema ir yra apie silkę, kuri gyveno sausumoje. 

Koncerto pabaigoje klausytojai išgirs nemirtingąjį J.S.Bacho Brandenburgo koncertą Nr. 2, BWV 1047, kurį specialiai šiam koncertui vargonų duetui aranžavo dr. Vidas Pinkevičius.  

Kaip pasakojo dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė, jos mylimiausias kūrinys šioje programoje yra estiška dainelė apie silkę. Kūrinio siužetas remiasi estų pasaka: anksčiau silkė buvo naminis gyvūnas ir gaudė peles. Silkė labai mėgo druską, todėl atplaukus laivui su druska pradėjo jį graužti. Laive atsiradus skylei jis nuskendo. Tada Jūrų dievas Neptūnas labai supyko ir nuo to karto jūra tapo sūri, o silkė buvo nubausta gyventi vandenyje.

Pasak  dr. Vido Pinkevičiaus Brandenburgo koncertą Nr.  2, BWV 104 aranžuoti jį įkvėpė faktas, kad pirmoji šio koncerto dalis buvo išsiųsta į kosmosą 1977 metais NASA organizuotoje Voyager misijoje už Saulės sistemos ribų. Pagrindinis tikslas buvo į kapsulę sudėti didžiausius žmonijos pasiekimus ir žemės garsus, su viltimi, kad ateityje ją iššifruos kokia nors nežemiška civilizacija.

PROGRAMA

1. Gustaf Adolf Mankell (1812-1880) Fantazija Nr. 4 d-moll vargonų duetui 

2. Christoph Wolfgang Druckenmüller (1687-1741) Koncertas A-dur vargonams solo

3. Joseph Rheinberger Arioso, Op. 156 Nr. 2 

4. J. Rheinberger Canzonetta, Op. 156 Nr. 3 

5. J. Rheinberger Intermezzo, Op. 156 Nr. 4 

6. J. Rheinberger Visione, Op. 156 Nr. 5

7. Vidas Pinkevičius „Silkė, kuri gyveno sausumoje“

8. Johannas Sebastianas Bachas (1685-1750) Brandenburgo koncertas Nr. 2 F-dur, BWV 1047, V. Pinkevičiaus aranžuotė vargonams

Atlikėjai

Daugelyje šalių koncertuojantys vargonininkai, autoriai ir tinklaraštininkai dr. Vidas Pinkevičius ir dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė yra Vargonavimo paslapčių tinklaraščio, tinklalaidės ir mokymo svetainės, skirtos tūkstančiams vargonininkų iš 89 šalių, kūrėjai. Jie taip pat yra Vilniaus universiteto vargonininkai ir vadovauja universiteto vargonų studijai „Unda Maris“. Vargonų muzikos mylėtojams jie siūlo vargonų muzikos klausytis internetu savo kanaluose YouTube ir Spotify platformose.

Aušra_ir_Vidas_Pinkevičiai.jpg

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda“ Šv. Jonų bažnyčioje dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: https://www.organduo.lt/lt

Iėjimas nemokamas.

Registracija nereikalinga.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos