Sidebar

Vilniuje gegužės 8-14 d. jau dvidešimt trečią kartą vyks Tarptautinis universitetų teatrų forumas. Žiūrovai turės galimybę nemokamai pamatyti ne tik Lietuvos studentiškų teatrų, bet ir iš užsienio atvykstančių trupių bei menininkų pasirodymus. Šių metų forume dalyvaus Europos humanitarinio universiteto, JAV, Ispanijos, Italijos, Sakartvelo ir Lietuvos universitetų teatrų trupės, tarp jų ir Vilniaus universiteto kinetinis teatras (rež. Andrius Pulkauninkas).

Tarptautinis universitetų teatrų forumas vyksta nuo 2000 m., jame per daugiau nei du dešimtmečius apsilankė tūkstančiai žiūrovų, dalyvavo teatro trupės iš JAV, Ispanijos, Suomijos, Lenkijos, Prancūzijos, Švedijos, Italijos, Norvegijos, Ukrainos, Vokietijos ir kitų pasaulio šalių. Kaip teigia vienas iš forumo organizatorių ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) teatro studijos „Palėpė“ režisierius Olegas Kesminas, šiandien teatras gali suvienyti visuomenę.

„Šiuo metu Lietuvos visuomenė išgyvena sudėtingą laikotarpį vienu metu spręsdama sudėtingus humaniškumo, žmogaus teisių klausimus. Kovojame su pandemija ir jos pasekmėmis. Pabėgėlių krizė vis dažniau verčia susimąstyti apie rytinių kaimyninių šalių geopolitinius manevrus, ir vis dažniau skamba žodis „karas“. Kuo toliau, tuo labiau visuomenė susiskaldžiusi į stovyklas, įsitvirtina nerimą kelianti nuomonių poliarizacija, nyksta konstruktyvaus dialogo galimybė. Tokiu laikotarpiu teatras yra ta vieta, kurioje gali susikalbėti net skirtingas pažiūras turintys žmonės. Teatro misija yra dialogas, savotiškas forumas, kuriame susitinka skirtybės ne tam, kad kovotų, o tam, kad susitartų, rastų bendrų sąlyčio taškų, suprastų skirtingo požiūrio priežastis“, – išskiria O. Kesminas.

Nuo JAV iki Sakartvelo: daugiau nei 10 spektaklių

Pasak teatrų forumo organizatoriaus, šiemet į Lietuvos teatrų scenas lips skirtingų šalių trupės ir tai puiki galimybė pamatyti tolimų kolegų pasirodymus.

„Visus metus organizuojamo forumo tikslas – sukviesti ir atsivežti į Lietuvą įvairių šalių studentų teatrus. Forumo savaitę visi spektakliai rodomi nemokamai ir skirti studentams, moksleiviams ar tiesiog besidomintiems teatru“,  – teigia O. Kesminas.

Forumo metu – bendra meninė akcija

Tarptautinio universitetų teatrų forumo organizatoriaus teigimu, Lietuvos ir užsienio studentiški teatrai kvies ne tik pasinerti į savo spektaklių pasaulius, bet ir apsijungs bendrai meninei akcijai, pavadinimu „Vertigo“, kurioje atsispindės pastarųjų metų išgyvenimai pandemijos, pabėgėlių krizės, karo akivaizdoje.

Vertigo (lot.) – šokio judesio terminas, reiškiantis sukimąsi ratu, sūkurį, o medicinoje – specifinį galvos svaigimą, kai viskas sukasi aplink kaip karuselėje.

„Teatre atslūgsta baimė, supranti, kad esi ne vienas pasaulyje su savo mintimis, išgyvenimais. Teatras yra ta erdvė, kurioje skatinama dalintis: net ir stipriausio vertigo metu galima surasti atramą, išlaikyti psichologinę, emocinę „pusiausvyrą“. Akcijos tikslas – kuo platesniu ratu dalytis pastarųjų metų emocine patirtimi ir pabandyti suvokti, kaip mes pasikeitėme, kaip baimė ir nežinia vis dar keičia mūsų aplinką ir mus pačius“, – apibendrina O. Kesminas.


Daugiau informacijos ir išsamią universitetų teatrų forumo programą rasite čia: https://www.facebook.com/InternationalUniversityTheatreForum

Programa

skrajutėėėPage_1.jpgForumas_skrajute_A5_SPAUDAI_Page_2.jpgKontaktai

Olegas Kesminas

Teatro studijos „Palėpė“ vadovas

Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH)

Mob. +370 652 76231

El. paštas:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos