Sidebar

Prieš mėnesį pristatytas Vilniaus universiteto (VU) Kinetinio teatro bei trupės nario ir VU Chemijos ir geomokslų fakulteto alumno Povilo Šimonio vaizdo klipas laimėjo tarptautinį mokslo populiarinimo konkursą „Dance Your PHD“.

Vasario pradžioje vykusiame žurnalo „Science“ ir Amerikos mokslo skatinimo asociacijos organizuojamame konkurse vaizdo klipas pavadinimu „Dance Your PhD 2022: Electroporation of Yeast Cells“ laimėjo ne tik biologijos kategorijoje, bet tapo ir pagrindiniu konkurso nugalėtoju.

VU alumnas Povilas Šimonis. Nuotr. Evaldo Arlausko

Pats disertacijos autorius pasakoja, kad laimėti šį konkursą išties yra nepaprastas jausmas.

 „Pagaliau jaučiuosi pilnai apsigynęs disertaciją ir iš mokslo, ir iš meno pusės. Pergalė patvirtino, jog gebu tiek transformuoti mokslinį turinį į plačiai (ar bent platesnei) visuomenei priimtiną formatą, tiek produktyviai bendradarbiauti su įvairių meninių sričių specialistais. Tuo pačiu jaučiu dėkingumą visai didžiulei komandai be kurios kūrinys nebūtų gimęs.“ – pasakoja VU alumnas P. Šimonis.

P. Šimonio, VU Kinetinio teatro bei videoagentūros „Turbo“ komandos sukurtame klipe žaismingai atskleidžiama alumno baigiamojo darbo „Mielių ląstelių atsako į impulsinio elektrinio lauko sukeltą poveikį tyrimas“ esmė – elektros veikiamos mielės ima judėti greičiau, tarsi šokdamos, ir tokiu būdu sugeba išsiųsti meilės žinutę – eksperimento rezultatus, savo dievaičiui – mokslininkui.

Paklaustas, ką šis pasiekimas „Dance Your PHD“ konkurse gali reikšti tolimesniam mokslo populiarinimui, VU alumnas sako, kad „toks pavyzdys paskatins Lietuvos mokslininkus drąsiau eksperimentuoti su mokslo komunikacijos formomis, bendradarbiauti su menininkais ir taip patraukliai pristatyti savo atradimus tiek Lietuvos tiek viso pasaulio smalsuoliams.”

„Dance Your PhD 2022: Electroporation of Yeast Cells“ – bendro kūrybinio proceso rezultatas, sukurtas bendradarbiaujant jaunajam mokslininkui P. Šimoniui, kompozitoriui Algirdui Janoniui, klipo režisieriui ir prodiuseriui Airidui Janušauskui, operatoriui, montažo režisieriui Evaldui Arlauskui ir VU Kinetinio teatro režisieriui Andriui Pulkauninkui. Projektą finansavo VU Kultūros centras ir Bioelektrinių reiškinių laboratorija.

Jaunojo mokslininko nuomone, VU turi puikias sąlygas mokslo ir meno sintezei vykdyti ir tikisi, jog ateityje mokslininkai vis dažniau meninės raiškos formas pritaikys savo darbų vizualizavimui ir neįprastam pristatymui, o universiteto Kultūros centro menininkai vis dažniau panaudos mokslo atradimus kaip įkvėpimo šaltinį.

 

„Dance Your PhD” tai nuo 2008-ųjų vykstantis konkursas, kuriuo siekiama skatinti mokslininkus savo tyrimus aiškinti ne sudėtingais moksliniais terminais, skaičiais ar skaidrėmis, bet šokiu ir judesiu. Šiame konkurse dalyvauja mokslininkai ir doktorantūros studentai iš fizikos, chemijos, biologijos bei socialinių mokslų sričių.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos