Sidebar

Valstybinė lietuvių kalbos komisija (toliau – VLKK) kalbos požiūriu jau šeštą kartą vertino jaunųjų mokslininkų darbus, pateiktus jaunųjų mokslininkų ir doktorantų bei aukštųjų mokyklų studentų mokslinių darbų konkursui. VLKK pirmininkas Audrys Antanaitis balandžio 13 d. vykusio Visuotinio Lietuvos mokslų akademijos narių susirinkimo metu paskelbė šio LMA (Lietuvos mokslų akademijos) ir VLKK renkamo taisyklingiausia, sklandžia lietuvių kalba rašančio mokslininko apdovanojimo nugalėtoją. Šiemet kalbos ekspertų išrinktas taisyklingiausia ir stilingiausia kalba 2020 m. parašytas mokslinis darbas – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto studentės Damilės Bagdonavičienės darbas „Folkloro ansamblio tapatybės komunikacija: „Ratilio“ narių tyrimas“.

Kol kas, šis darbas viešai nepublikuotas ir jo perskaityti nėra galimybės, tačiau neatmetama, jog netolimoje ateityje bus galima pasiekti ir susipažinti.

Paklausta, kaip kilo mintis rašyti savo bakalaurinį darbą apie „Ratilio“, Damilė Bagdonavičienė atviravo, jog iš pradžių, net neturėjo minčių ieškoti sąsajų tarp folkloro ir komunikacijos: „Maniau, kad komunikacija apima tik moderniausius, inovatyviausius aspektus, o folkloras – seniausius, archajinius. Šis įsitikinimas labai greitai pasikeitė. Įvairios folkloro apraiškos pradėjo skverbtis į mano kūrybinius projektus, atsiskaitymus, apgaubė bendravimą su kurso draugais.“, – pasakojo D. Bagdonavičienė.

Jos pasirinkimui įtakos turėjo ir tai, jog dalyvavimas ansamblyje „Ratilio“ pasipildė veiklos viešinimo užduotimis, socialinių tinklų projektais, fenomenalaus kolektyvo bendrabūvio stebėjimu. Savo kūrybos komunikacijos bakalauro studijas D. Bagdonavičienė vainikavo tokia baigiamojo darbo tema, kuri jai svarbius dalykus – komunikaciją ir folklorą – sujungė į bendrą visumą. Šis bakalaurinis darbas „Folkloro ansamblio tapatybės komunikacija: „Ratilio“ narių tyrimas“, sulaukė ir teigiamų VU Komunikacijos fakulteto dėstytojų atsiliepimų: „Mano nuostabai, sulaukiau be galo gerų atsiliepimų ir dėstytojų susidomėjimo. Esu dėkinga darbo vadovui doc. dr. Martynui Petrikui už tai, kad palaikė mano idėją, įvertino ją kaip įdomią ir vertingą.“

D. Bagdonavičienė prisipažino, kad VLKK įvertinimas už taisyklingiausia ir stilingiausia kalba parašytą mokslinį darbą buvo netikėtas, tačiau juo labai džiaugiasi ir įžvelgia gilesnių prasmių: „Šiaip aš gana liberaliai žvelgiu į kalbos vartojimą, man akių nebado skoliniai, įtakojimai ir pan. Dargi esu tarmių mylėtoja, i sava tarme stengiuos aktyviai saugot‘ i naudot‘.  Todėl šis apdovanojimas man yra žinia, kad kalbą širdimi galima pajausti, o skirtingus požiūrius į kalbos vartojimą suderinti.“, – džiaugėsi studentė.

Damilė Bagdonaviciene asm.arch.nuotr 2

Didžiausia padėką laureatė jaučia savo pirmosioms lietuvių kalbos mokytojoms, kurios suteikė stiprius lietuvių kalbos pagrindus: „Man teko laimė mokytis pas labai stiprias ir talentingas lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas – iš pradžių šio dalyko mane mokė Šiaulių Gegužių progimnazijos mokytoja Inga Turovaitė, o įstojus į Šiaulių Juliaus Janonio gimnaziją – mokytoja Audronė Ganusauskienė.“   

Laureatė, Vilniaus universiteto studentė ir folkloro ansamblio „Ratilio“ folkloristė D. Bagdonavičienė, buvo pasveikinta balandžio 13 d. vykusiame nuotoliniame Lietuvos mokslų akademijos narių visuotiniame susirinkime  ir apdovanota Kalbos komisijos diplomu ir Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro leidiniu „Kunigaikščiai Ostrogiškiai“.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos