Sidebar

Vilniaus universitetų (toliau – VU) chorų „Gaudeamus“, „Virgo“, „Pro Musica“ meno vadovė Rasa Gelgotienė šiuo karantino laikotarpiu savo laiką skiria ne tik muzikiniams ir kūrybiniams darbams. Siekdama kuo geriau suprasti chorų sudėtį, narių muzikinį pasiruošimą, motyvaciją didinančius ir mažinančius veiksnius, aplinkos poveikį choro nariams, atliko vidinį choro narių tyrimą.

Apklausos tikslas – išsiaiškinti, kaip žmonės atėjo į VU chorą, kokia jų muzikinė patirtis, kokias žinias bei kompetencijas jie įgyja chore, kaip vertina chore vykstančius muzikinio lavinimo procesus, kas didina ar mažina motyvaciją lankyti chorą, kaip į šį jų užsiėmimą reaguoja jų šeima (tėvai, sutuoktiniai) bei artimiausia socialinė aplinka (pažįstami, bendramoksliai ir bendradarbiai).

Apklausoje dalyvavo 166 choristai (85 proc. visų, šiuo metu dainuojančių choruose „Gaudeamus“, „Virgo“, „Pro Musica“).

Kaip savo tyrime apžvelgia R. Gelgotienė, dainavimas choruose vaikystėje (muzikos mokykloje, bendrojo lavinimo mokykloje) neatbaidė, o paskatino jaunus žmones tęsti šią veiklą ir įstojus į universitetą. VU choristų bendra dainavimo choruose patirtis pasiskirsto įvairiai: 26,5 proc. yra dainavę choruose nuo 5 iki 10 metų, didžiausia dalis – 38 proc. turi didesnę nei 10 metų chorinę patirtį (tarp 10 ir 20 metų), 22,3 proc. respondentų savo chorinę patirtį apibūdino kaip „ilgesnę nei 20 metų“. Pasak R. Gelgotienės, šie atsakymai parodo, kaip svarbu ir vertinga įtraukti jaunus, mokyklinio amžiaus žmones į chorinio dainavimo kolektyvus. Apklausa taip pat atskleidė, jog VU choristai, prieš ateidami į VU chorus, daug metų dainavo choruose. Muzikinis ugdymas choriniuose vaikų kolektyvuose yra nepaprastai svarbus – tie, kas jį gavo vaikystėje, tuo pačiu turėjo kūrybingą, turiningą laisvalaikį jaunystės bei brandos amžiuje.

Nors VU chorų veikla nėra tiesiogiai susijusi su Dainų švente, VU chorų meno vadovė R. Gelgotienė siekė sužinoti choristų nuomonę apie šį visos šalies renginį. Iš tiesų Dainų šventės – Moksleivių, Pasaulio lietuvių ir studentų šventė Gaudeamus yra daugeliui Lietuvos mėgėjų chorų veiklos ašis, apie kurią sukasi visa veikla – vos pasibaigus vienai Dainų šventei, Lietuvos chorvedžiai pradeda galvoti apie kitą.

Visas didžiulis procesas įtraukia, palaiko ir skatina daugybės chorinių kolektyvų visoje Lietuvoje judėjimą. Repertuaras tampa pagrindu visų regioninių švenčių programose, o taip pat ir visų chorų koncertuose. Pasaulio lietuviai taip pat gauna impulsą vėl susiburti ir ruoštis atvykimui į Lietuvą.

Į klausimus, ar VU choristai yra dalyvavę Dainų šventėse ir ar ketina jose dalyvauti ateityje, atsakymų pasiskirstymas rodo, jog  50 proc.  yra dalyvavę nuo 1 iki 5 Dainų švenčių, net 29,7 proc. dalyvavo nuo 5 iki 10 švenčių, o nei vienoje Dainų šventėje nėra dalyvavę vos keli procentai VU chorų narių. Žinoma, kalbama apie visas Dainų šventes - ir moksleivių, ir studentų, ir Pasaulio lietuvių. Taip pat ir ateityje Dainų šventėse ketina dalyvauti didžioji choristų dauguma - net 92,7 proc. Vos 1 proc. choristų atsakė kad dalyvauti neketina, o 2 proc. dar nežino.

Apklausos pabaigoje buvo paprašyta vienu sakiniu apibūdinti „Kas Tau yra Dainų šventė? Kokia jos reikšmė Tau, žmogui, valstybei?“.  „Čia buvo pusantro šimto frazių, kurios, nors ir pasikartojančios, nors ir dažnai nešančios panašų turinį, vistik išreiškia individualų, asmenišką, nuoširdų ir atvirą kiekvieno atskiro Vilniaus universiteto dainininko jausmą ir požiūrį į Dainų šventę“, - apžvelgia R. Gelgotienė. Apačioje, nuotraukose rasite apibendrintą choristų atsakymų vizualus.

Su dalimi apibendrintų rezultatų galite susipažinti R. Gelgotienės straipsniuose:

http://www.choras.lt/index.php/vu-choru-apklausa-gaudeamus-virgo-ir-pro-musica-muzikine-patirtis/

http://www.choras.lt/index.php/vu-choru-apklausa-tesinys-choristu-tarpusavio-santykiai-ir-kita/

http://www.choras.lt/index.php/vu-choru-apklausos-analize-tesinys-motyvaciniai-veiksniai-ir-poveikis-aplinkai/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos