Sidebar

Vilniaus universiteto Dramos teatro meno vadovas ir režisierius Rimantas Venckus, vasario 16 d. buvo apdovanotas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu už ilgametę kūrybinę, edukacinę, teatrologinę, kultūrinę organizacinę veiklą. Valstybinį apdovanojimą įteikė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Rimantas Venckus  jau beveik penkis dešimtmečius dirba Vilniaus universiteto teatre, kryptingai ir išradingai derindamas meninę teatrinę veiklą su akademinio jaunimo edukacija.  Nuo 1972 m. pastatė per 40 spektaklių, iš kurių daugiau kaip pusė – nacionalinės literatūros veikalai. Spektaklis apie laisvę „Prometėjas, Judas ir kiti lietuviai“ (1991) buvo ne kartą rodytas per Lietuvos televiziją.

1998 m. R. Venckus įsteigė Universitetų teatrų asociaciją, kuri už aktyvią veiklą rengiant tarptautinius studentų teatrų forumus priimta į Pasaulinę universitetų teatrų asociaciją. Už  nuopelnus plėtojant tarptautinį universitetų teatrų bendradarbiavimą R. Venckus apdovanotas specialiu prizu.

Režisieriaus veiklos principai išdėstyti jo knygoje „Kūryba ir edukacija“ (2013). Tais pačiai metais  Dižono universiteto (Prancūzija) išleistoje knygoje apie įdomiausius pasaulio universitetų teatrus („Universiteto teatras. Praktika ir patirtys“, 2013) išspausdintas R. Venckaus straipsnis apie Vilniaus universiteto teatrą.

Venckus neapsiriboja tik režisūrine veikla. Labai svarbi jo darbo dalis yra akademinio jaunimo ir moksleivių edukacija. Nuo 2000 metų iki šiol jis įgyvendina kūrybinius edukacinius projektus. Vienas jų – inicijuotas ir sėkmingai įgyvendintas pjesių rašymo konkursas, siekiant ugdyti jaunuosius dramaturgus ir įtraukti dalyvius ne tik iš Vilniaus universiteto, bet ir moksleivius iš Vilniaus bei įvairių Lietuvos regionų. R. Venckus kasmet, nuo 2000 metų, rengia tarptautinius jaunimo ir universitetų teatrų forumus, kūrybines laboratorijas bei akcijas, kurias remia LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Šiuo metu rengiamas teatro projektas, skirtas pirmojo spektaklio „Hercules“ 450-osioms metinėms.

Teatro vadovo pastangos kūrybinį procesą susieti su edukacija, jaunos asmenybės ugdymu, siekiant suteikti studentams ne tik sceninių įgūdžių, bet ir platesnės kultūrinės kompetencijos, duoda vaisių. Visa tai labai praverčia siekiant karjeros aukštumų. Režisieriaus spektakliuose ir kitose veiklose, įvairiais teatro gyvavimo laikotarpiais, būdami studentais, dalyvavo daugelis šiandien žinomų žmonių.


Rimantas Venckus ne kartą apdovanotas VU Rektoriaus Padėkos raštais, Lietuvos Nacionalinio kultūros centro diplomais,  LR Seimo medaliu (2010), Lietuvos kultūros ministerijos diplomu ir „Aukso paukštės“ prizu (2014), Kazimieros Kymantaitės prizu (2017), Respublikinės apžiūros „Atspindžiai“,  tarptautinio universitetų teatrų forumo diplomais (dalyvauta daugiau nei 30-je festivalių įvairiose užsienio šalyse, garsinant Vilniaus universiteto ir Lietuvos vardą). Kultūros ministro įsakymu, R. Venckui suteiktas meno kūrėjo statusas (2007), paskirta  Valstybinė kultūros ir meno stipendija (2009), Nacionalinis kultūros centras suteikė I režisieriaus kategoriją. Rimantas Venckus yra Lietuvos teatro sąjungos narys, Universitetų teatrų asociacijos Lietuvoje steigėjas ir narys, Tarptautinės universitetų teatrų asociacijos narys, Lietuvos mėgėjų teatrų sąjungos narys.           

LR Prezidentūros kanceliarijos nuotr. Robertas Dačkus

  LR Prezidento kanceliarijos nuotr. Aut. Robertas Dačkus https://www.lrp.lt/lt/nuotrauku-galerija/2020-02/?opened=popup/alb3598

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos