Sidebar

2017 kestenburg cover

Liepos 29 – rugpjūčio 9 d. Vilniaus universiteto teatro trupė „Minimum“ dalyvavo Banja Lukos mieste vykusiame Tarptautiniame universitetų teatrų festivalyje KESTENBURG. Iš jo trupė parsivežė simbolinį prizą – kaštoną, atliekantį teatrinio švyturio funkciją.

2017 Kestenburg 2„Kestenburg“ festivalis yra tikras teatro švyturys. Šiemet jame dalyvavo trupės iš 12 šalių, suvaidinti net 48 spektakliai.  Žinoma, daugiausiai teatrų (net po kelis) atvyko iš kaimyninių šalių – Serbijos, Kroatijos, Slovėnijos, Juodkalnijos, Makedonijos ir, be abejo, iš pačios Bosnijos ir Hercegovinos, kurioje ir vyko festivalis. Nors reikėtų pabrėžti (ir tai labai patiktų organizatoriams), kad festivalis vyko autonominės Serbų Respublikos sostinėje. Nacionalinės problemos regione tebėra aktualios ir labai jautrios.

Paties festivalio svarbą ir reikšmingumą regionui rodo ir faktas, kad jo atidaryme dalyvavo garsaus serbų  kino režisieriaus Emiro Kusturicos vadovaujamas orkestras, žinomas visame pasaulyje kaip „The No Smoking Orchestra“. Tuo pačiu buvo efektingai pabrėžtas ir festivalio ryšys su Serbija.

Iš tolimesnių šalių atvyko studentų teatrai iš Pietų Korėjos, Čekijos, Italijos, Izraelio. Nors prisijungėme festivaliui jau įpusėjus, tačiau iš to, ką suspėjome pamatyti, bene didžiausią įspūdį paliko korėjiečiai ir italai.

Korėjiečių spektaklis „Kai ateina pavasaris“ lyriškai komiškas, tradiciškas, labai jautrus, skoningas, emociškai tikras. O vaidyba – visiškai europietiška. Italų trupę iš Fogijos jau teko matyti Vilniuje, nes ji prieš porą metų dalyvavo Tarptautiniame universitetų teatro forume Vilniuje. Jų spektaklis „Man tai nerūpi“ nagrinėja opias socialines jaunimo problemas, pateikia jas modernia forma, pasitelkdami šiuolaikines technologijas.

2017 Kestenburg 1Bene didžiausią publikos ir organizatorių palankumą pelnė serbų spektaklis „Kabaretas“, tarybinius laikus primenančia agitbrigados forma išjuokiantis Europos Sąjungą. Netgi ne išjuokiantis, o grubiai išsityčiojantis iš jos. Tik liko neaišku, ar spektaklio kūrėjai nenori būti toje sąjungoje, ar tik širsta , kad ji Serbijos vis dar  nepriima...

Mūsų spektakliu „Penelopė“ susidomėjo ir jį įvertino šiuo metu Banja Lukoje gyvenanti rusų aktorė Jelena Trepetova, kartu su Kostu Smoriginu vaidinusi Vytauto Žalakevičiaus filme „Žvėris, išeinantis iš jūros“.

Ji akcentavo spektaklio temos aktualumą. Kolegos iš Slovėnijos įvertino mus pakviesdami į savo festivalį.

Kadangi teatrinis festivalio gyvenimas prasidėdavo nuo 18 valandos, mes turėjome gražaus laiko susipažinti su puikiomis miesto apylinkėmis. Kopėme į kalnus, džiaugėmės įspūdingu kriokliu, o labiausiai organizatorių dovanotu „raftingu“ – plaukimu kalnų upe, kur mes teatrališkai rungtyniavome su italų trupe. Beje, visur, kur tik pasisukdavo mūsų studentai, netrūkdavo teatro. Netgi autobuse buvo dainuojamos ar repetuojamos dainos, kurios labai patiko ir mūsų šauniems, draugiškiems, paslaugiems  „Kautros“ vairuotojams Jonui ir Ramūnui.

Rimantas Venckus, Vilniaus universiteto teatro trupės „Minimum“ meno vadovas2017 minimum Kestenburg prizas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos