Sidebar

2024-04-13 19:00
2024-04-13 20:00

Vilniaus universiteto (VU) kamerinis orkestras savo 45–ojo ir Alma Mater 445–ojo gimtadienio proga kviečia į koncertą „Grįžtančios kartos“ balandžio 13–ąją, 19 val. Šv. Jonų bažnyčioje. Koncerte tradiciškai susijungs skirtingos Vilniaus universiteto kamerinio orkestro esamų ir buvusių narių – alumnų kartos, kurios kartu atliks gražią instrumentinės muzikos programą.

VU Kamerinis orkestras kiekvienais metais švęsdamas universiteto gimtadienį dovanoja jo bendruomenei koncertą, kurį organizuoja su buvusiais orkestro nariais – VU alumnais. Tai vienas retesnių atvejų, kuomet vienu metu groja net kelios VU bendruomenės kartos, o kamerinis orkestras, virsta daugiau nei penkiasdešimties muzikantų simfoniniu orkestru. Šiais metais bus pristatyta pavasariška programa, nukelianti į pasivaikščiojimą po gamtą. Klausytojai išgirs žymaus anglų kompozitoriaus R. V. Viljamso populiarųjį kūrinį, simfoninę poemą „Kylantis vieversys“ ( ang. The Lark Ascending) ir kitus kūrinius, kuriuose gausų aliuzijų į grįžtančių paukščių giesmes. 

Apie VU kamerinį orkestrą

Vilniaus universiteto kamerinis orkestras buvo įkurtas 1979–aisiais (400 metų po paties universiteto įkūrimo!) pedagogo ir fleitininko Pauliaus Bernardo Koncės. P. B. Koncė VU kameriniam orkestrui vadovavo iki 2019 m. lapkričio mėnesio, o nuo tada orkestrui vadovauja Modestas Jankūnas. Gimęs iš kvarteto, dabartinio orkestro branduolys buvo įkvėptas idėjos įnešti kamerinės muzikos harmonijas į turtingą kultūrinį Vilniaus Alma Mater gyvenimą ir nutiesti muzikinius tiltus tarp akademijos ir muziką mylinčių klausytojų visoje šalyje ir Europoje.

Per pastaruosius keturis dešimtmečius orkestras išlaikė savo misiją ir ne tik tapo svarbia Lietuvos muzikinio gyvenimo dalimi, koncertuodamas tiek pilnose didžiausių šalies miestų koncertų salėse, tiek ir atokiausiuose kaimeliuose, tačiau ir nubraižė savo kūrybinės veiklos horizontus nuo Meksikos iki Maskvos, taip nupiešdamas didesnį muzikinį žemėlapį nei kada nors tikėtasi. Kamerinis orkestras taip pat beveik kasmet rengia koncertus gražiausią akustiką kuriančiose Europos katedrose ir bažnyčiose, paskutinių gastrolių metu aplankęs Hagą, Ženevą, Paryžių, Rygą, Veneciją, Romą, Valetą, Paduvą ir Gracą.

Per 45 gyvavimo metus kolektyvas ne tik priėmė daugybę naujų, talentingų Vilniaus universiteto studentų, padėjusių buvusiam mažam ansambliui išaugti iki orkestro, bet ir gerokai praplėtė savo repertuarą. Nors orkestro vardas vis dar yra neatsiejamas nuo spalvingos nemirtingų ir nepaprastų baroko šedevrų paletės, metų patirtis ir dalyvavimas įvairiuose projektuose taip pat atnešė ekspresyvias romantines melodijas bei modernias dvidešimt pirmojo amžiaus harmonijas. Versdamas savo 45–ąjį kūrybinės veiklos metų puslapį Vilniaus universiteto kamerinis orkestras yra vis dar toks pat pilnas naujų idėjų ir džiugiai laukiantis susitikimų su savo klausytojais.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos