Sidebar

Britų joyful singersVilniaus universiteto (VU) choras „Pro musica“ nuolat inicijuoja bendradarbiavimo projektus su įvairių šalių universitetiniais bei jaunimo chorais. Kartu su Lozanos, Liuksemburgo, Brėmeno, Rio de Žaneiro, San Francisko, Liepojos, Prahos, Minsko, Kijevo chorais „Pro musica“ jau yra parengusi ne vieną stambios formos kūrinį arba tematinę chorinę programą, skirtą tų šalių muzikai. Lietuvių choro repertuare skambėjo amerikiečių, rusų, Šiaurės ir Baltijos šalių, Lotynų Amerikos ir kitų valstybių muzikos programos.

Šįkart VU choras savo partneriais pasirinko chorą iš Londono, kuris leis artimiau susipažinti su visame pasaulyje garsios britų chorinės kultūros pasiekimais. Kolektyvai drauge atliks šiuolaikinio britų kompozitoriaus Gabrielio Jacksono kūrinį, o Londono choristai pažinčiai su lietuvių muzika pasirinko V. Miškinio ir L. Kairytės kūrinius. Abu chorai taip pat atliks savo atskiras programas.

Koncertai vyks:
Spalio 21 d., šeštadienį, 19 val. Vilniaus Šv Jonų bažnyčioje. Bilietus platina  BilietaiLT button      facebook      Koncerto programa
Spalio 22 d., sekmadienį, 12 val. Molėtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje
Lapkričio 4 d., šeštadienį, Londono Šv. Pauliaus bažnyčioje (St. Paul's Covent Garden)

Jau pats Londono choro pavadinamas „Joyful Company of Singers“ (JCS) – džiugi dainininkų draugija – leidžia nuspėti, kad tai džiaugsmingam muzikavimui nusiteikusi dainavimo entuziastų bendrija. 1988 m. chorą įkūrė dirigentas Peteris Broadbentas. Kolektyvas tapo plačiai žinomu, kai 1990 m. laimėjo Sainsburyje vystantį Metų choro konkursą. Nuo tada jo šlovė neblėso ir per savo gyvavimo istoriją choras laimėjo įspūdingą pluoštą nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų. JCS dalyvavo pagrindiniuose Jungtinės Karalystės festivaliuose, taip pat koncertavo Prancūzijoje, Vokietijoje, Danijoje, Vengrijoje, Italijoje ir Lenkijoje. Lietuvoje kolektyvas lankosi pirmą kartą.

Choras yra įrašęs per 25 kompaktinių plokštelių, kurių nemenka dalis skirta šiuolaikiniams kompozitoriams, tarp jų – F. Pulenkas, S. Barberis ir V. Viljamsas. Kolektyvas yra įrašęs muzikos kino filmams. JCS įrašai skamba tokiuose Londono simboliais tapusiais pastatuose kaip „Tower of London“ ir dangoraižyje „Shard“. Choro repertuaras nepaprastai platus – nuo XVI a. kūrinių iki šiuolaikinių kompozitorių opusų. Kolektyvo kūrinių sąraše per 30 pasaulinių britų kompozitorių premjerų, bet ne tik – JCS yra užsakęs ir atlikęs tokių pasaulinių įžymybių kaip suomių kompozitorė Kaiaja Saariaho ir rusų kompozitorius Dimitrijaus Smirnovo kūrinius.

„Joyful Company of Singers“ choro įkūrėjas Peteris Broadbentas yra vienas žymiausių choro dirigentų Didžiojoje Britanijoje. Dirigavo „London Mozart Players”, „Divertimenti Chamber Orchestra“, „English Chamber Orchestra“, „City of London Sinfonia“, „Royal Philharmonic Orchestra“, „Southern Sinfonia“, „Guildford Philharmonic Orchestra“, „Apollo Voices“ ir „BBC Singers“, kuriuos dažnai galima išgirsti per „BBC Radio 3“ ir „Classic FM“. Choro vadovo darbas apima projektus ir užsienyje – Airijoje ir Vengrijoje. Pastarojoje 2016 m. dirigentas buvo apdovanotas išskirtiniu šalies ordinu.

ProMusicaKartu su londoniečiais koncertuosiantis VU choras „Pro musica“ su gastrolėmis yra aplankęs didžiąją dalį Europos valstybių, taip pat koncertavo JAV, Meksikoje, Brazilijoje, Kazahstane, Rusijoje. Kolektyvas yra ne vieno tarptautinio konkurso laureatas. Pastarieji laimėjimai – 2012 m. Hajnowkos stačiatikių sakralinės muzikos konkurse Vilniaus universiteto choras „Pro musica“ iškovojo pirmąją vietą. 2013 m. Vilniuje vykusiame tradiciniame, kas ketverius metus rengiamame, Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse „Pro musica“ mišrių chorų kategorijoje pelnė III vietą. 2016 m. Lenkijos Balstogės tarptautiniame chorų konkurse choras pelnė pirmąją vietą ir konkurso Grand Prix.

VU chorų vadovės Rasos Gelgotienės Lietuvos klausytojams atskirai pristatyti nereikia. Daugelis ją pažįsta ne tik kaip Dainų švenčių dirigentę, bet ir kaip projekto „Klasika visiems“ sumanytoją bei dirigentę. Galbūt tik verta paminėti, kad nuo 2017 m. balandžio Rasa Gelgotienė išrinkta naująja Lietuvos chorų sąjungos prezidente.

Šis britų ir lietuvių chorų koncertas – unikali proga susipažinti su šiuolaikiniais abiejų šalių kompozitorių kūriniais. Kolektyvo iš Londono programoje skambės - J. MacMillano, T. O'Regano ir kitų autorių kūriniai. „Pro musica“ atliks ne tik lietuvių, bet ir britų kompozitorių kūrinius, tarp kurių skambės itin mistiško ir sakralaus britų kompozitoriaus Sero J. Tavenerio giesmė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos