Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) Kultūros centras kartu su tarptautiniu projektu „CAMINO: Dvidešimt kultūrinio augimo metų suvienytoje Europoje“ kviečia švęsti Europos dieną VU! Gegužės 9-osios programoje gausu renginių, skiriamų dviem Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) dešimtmečiams paminėti ir apžvelgti, dabartinio jaunimo ir studentų vaidmeniui laisvoje Europoje apmąstyti ir kultūriniam bendradarbiavimui tarp Europos universitetų skatinti. Visi renginiai nemokami.

Europos dienos programa prasidės nuo projekto „CAMINO“ sąspiečio (flashmob) „Odė džiaugsmui“. Šis sąspietis – tai vienybės akimirka, kai septynių šalių, įstojusių į Europos Sąjungą 2004-aisiais, šio projekto partnerių, jaunimas, pasitelkdamas internetą, susiburs į sienas apeinantį ir kultūras jungiantį reginį. Vartodami universalią muzikos ir šokio kalbą, kiekvienos tautos dalyviai pademonstruos unikalias Europos himno „Odė džiaugsmui“ interpretacijas. Šis reginys ne tik išryškins savitą kiekvienos šalies skonį ir kūrybiškumą, bet ir bus svarbus priminimas apie bendras europines vertybes ir mus siejančius ryšius.

Sąspietis prasidės 13.30 val. Pilies gatvėje, prie VU atributikos parduotuvės įėjimo.

Dienos programą pratęs tarptautinės studentų fotografijų parodos „Europos įkvėpti“ atidarymas. Ši paroda atskleidžia unikalų jaunų žmonių požiūrį į modernios Europos identitetą, gyvenimo būdą, vertybes ir viltis. Parodoje – 11 darbų iš kiekvienos 2004-aisiais į Europą įstojusios šalies ir Ukrainos.

Paroda balandžio 15 d. jau buvo atidaryta ir Europos Parlamente Briuselyje. „CAMINO“ projekto vadovė Lietuvoje, VU Kultūros centro projektų vadovė Sonata Adomaitienė sako: „Dešimties šalių, kurios 2004 m. prisijungė prie ES, studentai, minėdami narystės 20-metį, kalba apie savo akimis matomą, savo mintimis suvokiamą šiandienos Europą, apie jos šeimoje esančių tautų tapatybę, gyvenimo būdą ir įvairovę. Studentai savo užfiksuotose akimirkose su mumis dalijasi savo viltimis bei svajonėmis – be stereotipų ar išankstinių nusistatymų atskleidžia, kas jiems yra Europa – laisvė, lygybė, galimybė laisvai judėti, kultūrinė įvairovė, tautinis paveldas ir daug kitų dalykų, sukuriančių spalvingą kaleidoskopą, kurį vadiname Europos svajone.“

Parodos atidarymas vyks VU centrinių rūmų Rektorato koridoriaus galerijoje (Universiteto g. 3) 16.30 val.

Pagrindinis Europos dienos akcentas – VU Kinetinio teatro judesio spektaklio „Hommo in Maxima“ (rež. Andrius Pulkauninkas) premjera. Spektaklis skirtas teatrine forma pažymėti Lietuvos 20 metų narystę ES ir apžvelgti Lietuvos visuomenės vystymąsi per šiuos du dešimtmečius. „Hommo in Maxima“ – eksperimentas, siekiantis parodyti, kaip kito meilės, prieraišumo, saugumo ir gyvenimo prasmės suvokimas Lietuvai tapus visaverte ES šeimos nare.

Premjera prasideda 18.00 val. VU Teatro salėje, Universiteto g. 3.

Europos dienos šventė VU įgyvendinama pagal ES finansuojamą projektą „CAMINO: Dvidešimt kultūrinio augimo metų suvienytoje Europoje“. CAMINO projektas jungia aukštojo mokslo institucijas Rytų ir Centrinėje Europoje, juo siekiama įamžinti ES šalių prisijungimą 2004 m.,​ didinti žinias ir supratimą apie ES, jos šaknis, tikslą, įvairovę, pasiekimus, stiprinti bendro supratimo ir tolerancijos svarbą geresnei europietiškai integracijai. „CAMINO“ projekto organizatoriai ir partneriai plėtos Europos universitetų, universitetų kultūros centrų, studentų sąjungų ir kitų panašių padalinių tinklą, kad paremtų universitetų studentų ir darbuotojų dalyvavimą neformaliose meno ir kultūros edukacijos programose.

Išsamią Europos dienos programą rasite čia.

Projektą „CAMINO“ finansuoja ES.

Lietuvoje projektą koordinuoja VU Kultūros centras.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos