Sidebar

2021-07-03 22:00
2021-07-03 23:00

Visada jaunas, polėkiu trykštantis Vilniaus universiteto (VU) kamerinis orkestras kviečia į sezono uždarymo koncertą, kuris įvyks liepos 3 d. 19 val. Šv. Jonų bažnyčioje.

Šiuo renginiu prasidės ir VU kamerinio orkestro koncertų ciklas, skirtas moterims muzikos kūrėjoms. Idėja surengti tokį koncertų ciklą kilo neatsitiktinai. „Taip jau sutapo, kad kartu su kolegomis menininkais planavome pagroti moters kompozitorės kūrinį. Tada iš tiesų ėmė rastis minčių, kad moterų kompozitorių kūrinių iš įvairių epochų yra ištisi lobynai, deja, jie, galima sakyti, nugrimzdę į užmarštį. Visi žinome Felixą Mendelssohną ir jo didelį bagažą kūrinių, bet ar tikrai visi žinome jo seserį, taip pat kompozitorę Fanny Mendelssohn? Eidami šiuo minčių keliu nusprendėme rengti tokį koncertų ciklą, kuriame išgirsite bent po vieną „moterišką“ kūrinį. Siekiame šiuos kūrinius sugrąžinti į deramą vietą tarp žinomiausių muzikos klasikos kūrinių“, – apie koncertų ciklo viziją pasakojo orkestro vadovas Modestas Jankūnas.

Pirmajame ciklo, skirto moterims muzikos kūrėjoms, koncerte įvyks jaunosios kartos lietuvių kompozitorės Raimondos Žiūkaitės kūrinio „Misterija“ premjera. Kūrinio dramaturginė idėja – išreikšti Pasaulio sutvėrimą, septynias alegorijas iš šventųjų raštų misterijų / mitų. Visos septynios dalys yra skirtingos savo muzikine struktūra ir garsiniais efektais, skirtingiems pojūčiams išgauti čia naudojamos įvairios neįprastos išplėstinės instrumentų grojimo technikos. Kūrinio dalys simbolizuoja vidinio pasaulio sutvėrimą septyniais etapais: tai „Pasaulio sutvėrimas“, „Identiteto sukūrimas“, „Prisirišimas“, „Neapykanta“, „Sapnų išpažinimas“, „Meilė“, „Paleidimas“.

M. Jankūnas džiaugiasi, kad koncertų ciklą pradės būtent šiuo specialiai VU kameriniam orkestrui sukurtu kūriniu. „Tai orkestrui yra didelė garbė – toks bendradarbiavimas tarp kolektyvo ir muzikos kūrėjo vienareikšmiškai liudija pirmiausia pasitikėjimą tiek meniniu lygiu, tiek būsimo koncertų ciklo vizija“, – mintimis apie būsimąjį koncertą ir bendradarbiavimą su jaunąja kūrėja dalijosi M. Jankūnas.

R. Žiūkaitės kūrinį „Misterija“ su VU kameriniu orkestru atliks ir pianistas Lukas Gedvilas.



Liepos 3 d. 19 val. | Šv. Jonų bažnyčia, Vilnius (Šv. Jono g. 12)

Atlikėjai:

VU kamerinis orkestras

Solistas Lukas Gedvilas (fortepijonas)

Dirigentas Modestas Jankūnas

Programoje:

Raimondos Žiūkaitės kūrinio „Misterija“ premjera


Koncertas mokamas, bilietus galima įsigyti prieš koncertą renginio vietoje arba internetu (taikomas papildomas tiketa.lt paslaugos mokestis).

Perkant bilietą vietoje reikalinga ir išankstinė žiūrovų registracija.

Būtinas galiojantis galimybių pasas.

Bilieto kaina 10 EUR, taikoma nuolaida VU bendruomenės nariams (studentams, darbuotojams ir alumnams), senjorams, žmonėms su negalia, studentams ir moksleiviams (bilieto kaina su nuolaida 5 EUR).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos