Sidebar

Vidas ir Aušra Pinkevičiai VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų viduje Edgaro Kurausko nuotrauka low

„Čiurlionis nušvinta kitomis spalvomis, kai keturiomis rankomis ir kojomis imituojame simfoninį orkestrą žėrinčiais vargonų garsais, o bažnyčios akustika sukuria mistinę atmosferą. Norėjosi paminėti jo gimtadienį specialia lietuvių kompozitorių programa”, – sako vargonininkė Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė.
Šeštadienį, rugsėjo 21 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į vargonų dueto muzikos koncertą, kuriame gros Vidas Pinkevičius ir Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė.
Koncerto programoje skambės vargonų duetui aranžuota M.K. Čiurlionio simfoninė poema „Miške“, Juozo Naujalio „Svajonė“ ir Kristinos Vasiliauskaitės 4 lietuvių liaudies dainos bei specialiai duetui parašyti K. Vasiliauskaitės „Miško garsai“ , Broniaus Kutavičiaus sonata „Ad patres“, V. Pinkevičiaus Fantazija M.K. Čiurlionio temomis, op. 11a ir Veni Creator Spiritus, Op. 3a.
„Nemažai kūrinių mūsų programoje vienaip ar kitaip yra susiję su Čiurlioniu – B. Kutavičiaus sonata „Ad patres” yra sukurta pagal Čiurlionio „Laidotuvių simfonijos“ paveikslų ciklą, o mano fantazija gimė iš Čiurlionio fortepijoninių preliudų temų“, – pasakojo V. Pinkevičius.
„Kai ieškojau lietuvių kompozitorių kūrybos dviems vargonininkams Lietuvos Muzikos informacijos centre, teko peržiūrėti visą katalogą, bet pavyko surasti tik K. Vasiliauskaitės 1988 metais sukurtą kūrinį „Miško garsai. Nors tai yra gana ankstyva autorės kompozicija, mums ji yra labai brangi“, – tęsė vargonininkas.
„Be jokios abejonės klausytojai mūsų atliekamoje Čiurlionio simfoninėje poemoje „Miške“ galės įsivaizduoti orkestrą, bet mes jai suteiksime ir savitą koloritą, kurį šią vasarą jau išbandėme Danijoje Svendborgo tarptautiniame vargonų festivalyje. Esu tikra, kad VU Šv. Jonų bažnyčioje esantys vargonai tam tikrai padės“, – sakė A. Motūzaitė-Pinkevičienė.
Šeimyninio Pinkevičių vargonų dueto muzikiniai keliai glaudžiai susiję – tiek Vidas, tiek Aušra studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o 2001-2003 m. – Rytų Mičigano universitete (JAV), kur abu įgijo humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. drauge baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur apsigynė Muzikos menų daktaro laipsnius. Ypatinga dr. Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės domėjimosi sritis – XVII a. Šiaurės Vokietijos vargonų meistrai ir J. S. Bachas, o V. Pinkevičius yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas. Abu Pinkevičiai yra VU vargonininkai ir VU vargonų studijos „Unda Maris“ vadovai, o A. Motūzaitė-Pinkevičienė taip pat dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt
https://www.facebook.com/events/531372424299226/
Įėjimas nemokamas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos