Sidebar

2016 10 01 Vargonininkas James D HicksŠeštadienį, spalio 1 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonininkas iš JAV James D. Hicks vargonų muzikos mylėtojus kviečia į koncertą „Šiaurės kelionė: vargonų muzika iš šiaurės kraštų“ (Nordic Journey), kuriame jis pristatys muziką iš savo to paties pavadinimo kompaktinių plokštelių serijos, įrašytos Skandinavijos šalių vargonais.

Koncerto programoje pirmą kartą Lietuvoje skambės Fredrik Sixten (g. 1962), Jacob Nyvall (1894-1961), Thomas Åberg (g. 1952), Pauli í Sandageroi (g. 1955), Kjell Mørk Karlsen (g. 1947), Mauri Viitala (g. 1948), Sven-Ingvart Mikkelsen (g. 1955) ir Jack Mattsson (1954-2007) kūriniai vargonams.

Kaip pasakojo James D. Hicks, jau nuo studijų laikų jis jautė ypatingą ryšį su tokių šiaurės šalių kompozitorių, kaip Sibelijaus, Nielseno ir Griego orkestriniais ir kamerinės muzikos kūriniais.

„Manau, kad mane traukė tamsūs, grėsmingi garsai, kartais sąlytis su Šiaurės šalių liaudies muzika ir raiškios temos, slypinčios tokiu būdu sukurtuose kūriniuose. Kai girdžiu Sibelijaus muziką, negaliu neįsivaizduoti bekraščių miškų ir ežerų. Kadangi labai mėgstu daug vaikščioti, ypač šaltame ore, kažkaip ir jaučiu potraukį tokiems dalykams.“ – apie savo susidomėjimą Šiaurės šalių muzika pasakojo vargonininkas.

Vargonininko teigimu, projektas “Šiaurės kelionė” turi trigubą misiją: naujų kūrinių kūryba (jam šiaurės šalių kompozitoriai kol kas jau parašė 15 kompozicijų), užmirštų ar nepublikuotų XX a. pradžios kompozitorių kūrinių paieška, ir, galiausiai, kai kurių jau žinomų meistrų kūrybos platesnis pristatymas.

„Žengiu ir tolesnį žingsnį – siekiu, kad viena Švedijos natų leidykla pradėtų „Šiaurės kelionės seriją“, kurioje būtų spausdinami dar nepublikuoti kūriniai specialiai parašyti šiam projektui tam, kad kitiems muzikams jie būtų pasiekiami.“ – apie projekto istoriją pasakojo vargonininkas.

Vienas garsiausių pasaulyje šiaurės šalių vargonų muzikos populiarintojų James D. Hicks gyvena ir dirba Bernardsvilyje, Naujojo Džersio valstijoje, JAV. Jis baigė muzikos studijas Peabody muzikos institute, Jeilio ir Cincinačio universitetuose, taip pat studijavo Karališkoje bažnytinės muzikos mokykloje Anglijoje. Jis yra Amerikos vargonininkų gildijos Asocijuotas narys. Hicksas vargonavo įvairiose bažnyčiose rytinėje JAV pakrantėje ir 2011 m. baigė savo tarnybą po 26-erių metų darbo Moristauno Presbiterijonų bažnyčioje Naujajame Džersyje.

Vargonininkas koncertavo visose JAV, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Europoje. Šiais metais jis dalyvavo Alandų vargonų festivalyje, Mariejamn (Suomija). Jis įrašė 7 kompaktines plokšteles su Pro Organo firma. Hickso 6 „Šiaurės kelionė“ projekto įrašai padaryti Švedijos ir Suomijos įžymių bažnyčių ir katedrų vargonais. Projektas tęsis 2017 ir 2018 metais, įrašant kompaktines plokšteles Norvegijoje ir Islandijoje.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

Bilietai parduodami BILIETAI LT

2016-10-01 18:00:00 2016-10-01 19:00:00 VU Kultūros centras Europe/Vilnius Šv. Jonų bažnyčia, Šv. Jono g. 12. Vilnius Šiaurės kelionė: vargonų muzika iš šiaurės kraštų

Daugiau informacijos:
dr. Vidas Pinkevičius,
VU Kultūros centro vargonininkas,
Tel.: 8-617-88017,
El. p.: ;

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos