Sidebar

2016 08 06 David Knight fotoŠeštadienį, rugpjūčio 6 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į brito David Knight koncertą „Intrada“.

Koncerto programoje skambės britų ir vokiečių kompozitorių muzika vargonams: John Stanley Fantazija A-dur (1712-1786), Charles Villiers Stanfordo  (1852-1924) Preliudas senos airių melodijos tema, Edwardo Elgaro (1857-1934) Ceremoninis maršas, nr. 4, G-dur, Ralpho Vaughan Williamso (1872-1958) Preliudas senosios Velso giesmės „Rhosymedre“ tema, Johno Irelando (1879-1967) 4 pjesės, Williamo Waltono (1902-1983) Karūnavimo maršas, Dietericho Buxtehudės (1637-1707) Preliudas g-moll ir Johanno Sebastiano Bacho (1685-1750) Preliudas ir fuga c-moll.

Pasak Davido Knighto, Johnas Stanley būdamas dviejų metų apako. Nežiūrint to, jis buvo laikomas geriausiu savo meto vargonininku visoje Anglijoje.

„Per beveik visą XIX amžių, anglų kompozitoriai nesulaukė pripažinimo svetur. Vokietijoje  Anglija net buvo vadinama „Šalimi be muzikos“. Pirmasis kompozitorius žinomas ir svetur buvo Charles Villiers Stanford.“ – pasakojo D. Knightas.

„Tačiau Edwardas Elgaras susilaukė dar didesnės šlovės kitose šalyse, o jo choriniai ir orkestriniai kūriniai buvo atliekami visoje Europoje. Elgaro Ceremoninis maršas nr. 4(Pomp and Circumstance)“ yra dažnai atliekamas įvairių ceremonijų metu.“ – teigė vargonininkas.

„XX a. pradžioje, Ralph Vaughan Williamsas keliavo po daugelį Anglijos kaimų ir rinko juose dainuojamas liaudies dainas. Dermės, kuriomis buvo pagrįstos šios dainos, per visą gyvenimą darė įtaką jo kūrybai.“ – pasakojo D. Knightas.

„Williamo Waltono Karūnacijos maršas (Crown Imperial) buvo sukurtas 1937 metais Karaliaus Džordžo VI karūnacijai. Jis taip pat skambėjo ir šiemet, kai Karalienė Elžbieta II šventė savo 90 metų jubiliejų.“ – mintimis dalijosi pasaulyje anglų kompozitorių muziką populiarinantis vargonininkas.

Davidas Knightas baigė Londono universitetą ir Karališkąją muzikos akademiją Londone. Jis buvo muzikos direktorius Anglijos mokyklose ir koledžuose. Tuo metu jis taip pat akompanavo ir vadovavo chorams. Jau daugiau kaip 40 metų jis yra Anglikonų ir Norvegijos bažnyčių vargonininkas. Jis dėstė Karališkame Velso muzikos ir dramos koledže, koncertavo Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Norvegijoje ir Honkonge. Šiuo metu jis vadovauja Tauntono Vakarų Somerseto chorui, Watchet chorinei bendrijai ir Bristolio Apollo pučiamųjų orkestrui. Jis taip pat yra vargonininkas ir choro vadovas Tauntono Švč. Trejybės bažnyčioje.

Bilietai parduodami BILIETAI LT

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos