Sidebar

2016 05 21 Po VU vargonų studijos Unda Maris koncerto 2015 metaisŠeštadienį, gegužės 21 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į dr. Vido Pinkevičiaus prieš penkerius metus įkurtos Vilniaus universiteto vargonų studijos „Unda Maris“ koncertą „Ave Maris Stella“. Koncerte dalyvaus „Unda Maris“ nariai Andrius Mačėnas, Vytautas Jonkus, Mindaugas Dulkys, Regina Dainytė, Rūta Dubakienė, Gina Jagelavičiūtė ir Eglė Rudokaitė bei Ona Stasiulevičiūtė iš Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos.

Vakaro programoje centrinę vietą užims šiemet 450 mirties sukaktį mininčio A. de Cabezono (1510-1566) kompozicijos, taip pat skambės J.S. Bacho, V. Pinkevičiaus ir kitų kompozitorių kūriniai vargonams.

Kaip pasakojo VU Chemijos fakultete studijuojantis Mindaugas Dulkys, jis koncertui paruošė aklojo XVI a. ispanų kompozitoriaus ir vargonininko Antonio de Cabezono Caballero variacijas. Jam sunkiausia grojant vargonais jam yra tinkamai artikuliuoti prisitaikant prie patalpų akustikos bei vargonuojant perimti vidurinius balsus iš vienos rankos į kitą. 

„Mano kūrinys man patinka tuo, kad nėra pastovios, nuolatinės nuotaikos, visame kūrinyje yra tarsi nuotaikų kontrastai, tačiau kūrinys vis tiek yra vientisas. Per ateinančius mėnesius norėčiau išmokti J. S. Bacho kūrinį "In dir ist Freude", BWV 615“, - mintimis dalinosi vargonų entuziastas.

Pasak endokrinologės doc. Editos Janulionytės šiemet grojančios vieną iš A. de Cabezono „Ave Maris Stella“ versetų, sunkiausiai prie vargonų jai yra groti ne legato ir susikaupti.

„Apskritai esu laiminga galėdama prisiliesti prie vargonų. Patinka kūrinio melodingumas. Sužinojau, kad vargonais galima išgauti nepaprastai gražias melodijas. Noriu po truputį tobulėti ir pagal savo galimybes išmokti naują melodingą giesmę ar dainą,“ – pasakojo medikė.

Anot alergologės prof. Rūtos Dubakienės, grosiančios vieną iš Cabezono „Ave Maris Stella“ versetų, vargonai jai nesukelia jokių sunkumų. Jai šis instrumentas patinka savo grožiu, o per ateinančius 3-6 mėnesius norėtų išmokti groti ką nors su pedalais.

Studijų direkcijoje dirbanti Gina Jagelavičiūtė, kuri koncerte vargonuos du Cabezono duetus, pasakojo, kad jai sunkiausia pasiekti reikiamą tempą ir groti ritmiškai. Ginai jos kūrinys yra labai gražus, nežiūrint į tai, kad atrodo paprastas. Artimiausiu metu ji labai norėtų neapsistoti ties dvibalse faktūra ir įtraukti bent jau trečią balsą.

Vytautas Jonkus, Fizikos fakulteto docentas, teigė, kad grojant koncertui ruošiamą kūrinį jam dabar sunkiausios kelios pirštams nepatogios vietos, išlaikyti dėmesį artikuliacijai per visą kūrinį ir greitai prisitaikyti, pereinant nuo pianino klaviatūros prie vargonų.

„Koncerte grosiu Cabezono Gallardą. Šis kūrinys man atrodo iškilmingas. Aš nei pianinu nei vargonais iškilmingo pobūdžio (pvz. himnų) kūrinių nesu grojęs. Kitoniškumu jis man ir yra įdomus. Ateityje noriu pabaigti mokytis Bacho Tokatą ir fugą d-moll, bet kažin ar per artimiausius mėnesius galėčiau ją pabaigti, nes reikia vargonų su pedalais kojoms...“, - atviravo fizikas.

Bilietai parduodami BILIETAI.LT

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

Daugiau informacijos:
dr. Vidas Pinkevičius,
VU Kultūros centro vargonininkas
Tel.: 8-617-88017,
El. p.: 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos