Sidebar

Aušra ir Vidas PinkevičiaiAr norėtumėte išgirsti ir pamatyti, kaip vargonais grojama 4 rankomis, kai ant to paties suolo sėdi du vargonininkai?

Šeštadienį, gegužės 7 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į VU vargonininkų dr. Aušros ir Vido Pinkevičių šeimyninio vargonų dueto koncertą „Tempo a Pollaca“.

Koncerto programoje pirmą kartą Lietuvoje bus atliekamos vokiečių kompozitoriaus Franzo Seydelmanno (1748-1806) 6 nuotaikingos ir galantiškos sonatos 4 rankoms (1781).

Kaip pasakojo Vidas Pinkevičius, repetuoti ant to paties vargonų suolo yra labai smagu. „Suolas yra gana ilgas – nei ankšta, nei stumdytis reikia. Tiesa, kartais vidinių rankų pirštai pinasi, bet kažkaip išsisukame“, - juokėsi vargonininkas.

Pasak Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės, daugiau muzikų šeimų turėtų muzikuoti drauge – tai geras būdas pailsėti kartu. „Po nelengvos darbo dienos norisi sėsti ant suolo kartu ir pamiršti visus rūpesčius. Aš to momento labai laukiu,“ – atviravo vargonininkė.

Aušros nuomone, neįmanoma groti kartu, jei esi susinervinusi ir neįmanoma susinervinti, jeigu groji kartu. „Iš karto pajunti, jei partneris pavargęs. Todėl pats šeimyninis muzikavimas užglaisto visas emocines įtampas. Grodama jaučiuosi labai laiminga,“ – mintimis dalinosi menininkė.

Vidas jaučia, kad grojant kartu pasidalinama atsakomybė, bet džiaugsmas padidėja dvigubai. „Kažkokiu būdu jauti, kad ir puslapis bus laiku perverstas, ir registras perjungtas. Tiesiog reikia vienas kitą labai jausti. Kaip tai atsitinka, net nesusimąstai, o viso to rezultatas – nuostabi sielą gaivinanti muzika. Tikiuosi, kad ir klausytojai tai pajus.“ – vylėsi vargonininkas.

Šeimyninio Pinkevičių vargonų dueto narių muzikiniai keliai glaudžiai susiję – tiek Vidas, tiek Aušra studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, o 2001-2003 m. – Rytų Mičigano universitete (JAV), kur abu įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą. 2006 m. drauge baigė Nebraskos-Linkolno universitetą (JAV), kur apsigynė Muzikos menų daktaro laipsnius. Ypatinga dr. Aušros Motūzaitės-Pinkevičienės domėjimosi sritis – XVII a. Šiaurės Vokietijos vargonų meistrai ir J. S. Bachas. V. Pinkevičius yra aktyvus vargonų ir improvizacijos meno populiarintojas. Vidas yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, o Aušra – asociacijos generalinė sekretorė. Abu Pinkevičiai taip pat dėsto Nacionalinėje M. K.Čiurlionio menų mokykloje ir yra Vilniaus universiteto vargonininkai.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

Bilietai parduodami BILIETAI LT

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos