Sidebar

Vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į visame pasaulyje pripažinto naujosios vargonų muzikos eksperto, Kanados McGill universiteto Monrealyje profesoriaus, švedų vargonininko ir kompozitoriaus Hans-Ola Ericssono koncertą, kuris įvyks VU Šv. Jonų bažnyčioje ateinantį pirmadienį, rugpjūčio 31 d. 19.30 val.

Hans Ola EricssonKoncerto programoje skambės Skandinavijos kompozitorių romantikų Jean Sibelius (1865-1957), Carl August Nielsen (1865-1931) ir modernisto Bengt Hambraeus (1928-2000), mistiškai religinės šiuolaikinės Olivier Messiaen (1908-1992) kompozicijos, o taip pat prancūzų Baroko meistro Jean-Philippe Rameau (1683-1764) kūriniai, ištraukos iš Monrealio vargonų knygos (XVII a. pabaiga arba XVIII a. pradžia) ir Johanno Sebastiano Bacho (1685-1750) opusai.

Svarbiausi muzikinio vakaro akcentai yra susiję su Ericssono biografijos faktais ir su jį patį ypatingai dominančiomis sritimis.

Kanadai, kur šiuo metu dėsto profesorius, atstovaus pirmą kartą Lietuvoje atliekama barokinė Monrealio vargonų knyga. Su Monrealiu taip pat yra susijęs ir Bengt Hambraeus, ilgą laiką dėstęs tame pačiame McGill universitete, bei daręs įtaką paties Ericssono kompoziciniam stiliui. Vargonininkas taip pat pirmasis Lietuvoje atliks Hambraeus „Shogaku“ iš „Tre Pezzi per Organo“ (1967).

Ericssono taip entuziastingai visame pasaulyje populiarinamiems šiuolaikinės vargonų muzikos kūrėjams taip pat atstovaus Olivier Messiaeno „Le Fils, Verbe et Lumière“ iš „Meditations sur le mystère de la Sainte Trinité“ (1969). Hambraeus ir Messiaeno kūriniai neabejotinai išplės didžiausių Lietuvoje – VU Šv. Jonų bažnyčios – vargonų spalvų ir galimybių ribas.

Na ir žinoma, J.S. Bacho 6 balsų Ričerkaras iš „Muzikinės aukos“, BWV 1079 demonstruos Ericssono meistrystę ir autoritetingumą Bacho muzikoje, nes šių metų „Vargonų vasaros akademijoje 2015” profesorius Vilniuje kaip tik tobulina akademijos dalyvių meistriškumą atliekant visų laikų garsiausio vargonų kompozitoriaus kūrinius.

Hans-Ola Ericssonas (g. 1958) - ilgametis Brėmeno aukštosios muzikos mokyklos (Vokietija) ir Piteå muzikos universiteto (Švedija) profesorius, nuo 2011 m. - Kanados McGill universiteto (Monrealis) profesorius ir Vargonų katedros vedėjas. H.-O. Ericssonas taip pat yra kviestinis Rygos, Kopenhagos, Helsinkio ir Amsterdamo konservatorijų profesorius, veda meistriškumo kursus Haarlemo, Leipcigo, Tulūzos, Geteborgo vasaros akademijose, yra tarptautinių konkursų Niurnberge, Veimare, Miunchene (ARD), Brėmene (Arp-Schnitger-Prize), Vysbadene (Bachpreis Wiesbaden) žiuri narys. Jis koncertuoja Europos šalyse, Japonijoje, P. Korėjoje, JAV ir Kanadoje, yra visų O. Messiaeno ir J. S. Bacho vargoninių kūrinių įrašų autorius, taip pat projekto “Organ Acusticum” Švedijoje iniciatorius.

Šis koncertas yra baigiamasis "Vargonų vasaros akademijos 2015" renginys. Koncertas organizuojamas bendradarbiaujant Lietuvos muzikos ir teatro akademijai bei Vilniaus universitetui ir skirtas abiejų mokyklų bendruomenei prasidedančių naujųjų mokslo metų proga. Įėjimas laisvas.

Daugiau informacijos:
dr. Vidas Pinkevičius,
VU Kultūros centro vargonininkas
Tel.: 8-617-88017,
El. p.:;
www.vargonininkai.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos