Sidebar

Donelaitis

Šįmet 15 metų atkūrimo jubiliejų švenčiantys didžiausi Lietuvos vargonai, esantys VU Šv. Jonų bažnyčioje, vargonų muzikos mylėtojus šį šeštadienį, sausio 17 d. 18.00 val. kviečia į vargonininko dr. Vido Pinkevičiaus koncertą „Jau saulelė vėl“.

Koncerte pirmą kartą Lietuvoje skambės vargonų improvizacijos pagal K. Donelaičio poemos "Metai" ištraukas. Improvizacijos bus padalintos į 12 dalių, paimtų iš “Pavasario linksmybių”, “Vasaros darbų”, “Rudenio gėrybių” ir “Žiemos rūpesčių”.

Kaip pasakojo V. Pinkevičius, vargonais improvizuotais ritmais, dainingomis melodijomis, spalvingomis harmonijomis, aktyviai besikeičiančia faktūra ir įvairiausiomis registrų kombinacijomis bus kuriamos muzikinės istorijos Donelaičio nemirtingų eilių pagrindu.

“Paslaptingais vargonų garsais atgis žymiosios Donelaičio eilės apie žiemos trūsus, šalčių pramones, vasaros kvietkeles, vėjus su sparnais, orų drungnumus, bobą su diedu blogu, balas ir klampynes, kelią, ratus ir būbną ir kitus anų laikų spalvingus dalykus.” – pasakojo vargonininkas.

„Improvizacijos idealiai tinka nupiešti savitą muzikinį vaizdą ir sukelti klausytojams įvairiausias asociacijas. Kiekvienas žmogus skirtingai įsivaizduos ir interpretuos muzikinį veiksmą, o tai ir yra improvizacijos poveikio jėga. Kiekvienas garsas, kiekvienas akordas ar pasažas, nuskambėjęs tą vakarą, taip pat jau niekada nebebus pagrotas, nes tai yra kuriama čia ir dabar.“ – mintimis dalinosi improvizacijos meną Lietuvoje puoselėjantis Pinkevičius.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje.

Vargonininkas, pedagogas, improvizatorius ir kompozitorius Dr. Vidas Pinkevičius dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos “Unda Maris” įkūrėjas ir vadovas. Jis vykdo švietėjišką veiklą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas, koncertus, dalyvauja radijo laidose bei rašo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną, kurį kiekvienas vargonų muzikos mylėtojas gali prenumeruoti el. paštu nemokamai: http://www.vargonininkai.lt.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

Daugiau informacijos:
dr. Vidas Pinkevičius,
VU Kultūros centro vargonininkas
Tel.: 8-617-88017,
El. p.: ;
www.vargonininkai.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos