Sidebar

FB cover rugsejo 24 djpg

Rugsėjo 24 d., pirmadienį, 19 val., Šv. Jonų bažnyčioje – trijų Vilniaus universiteto (VU) chorų „Pro musica“, „Virgo“, „Gaudeamus“ naujojo sezono pradžios koncertas. Jo programoje – ir vokiečių baroko genijaus J. S. Bacho h-moll mišių dalys, ir šiuolaikiniai lietuvių bei užsienio kompozitorių kūriniai, ir kompozicijos iš kino filmo „Žiedų valdovas“. Taip pat koncerte skambės Stanisław Monuszko, John Tavener, Ryčio Mažulio, Donato Zakaro, Vaclovo Augustino kūriniai. Vargonuos Balys Vaitkus.

J. S. Bacho mišios h-moll, kurias koncerte atliks mišrus VU choras „Pro musica“, yra paskutinis jo parašytas stambios formos kūrinys, baigtas likus metams iki kompozitoriaus mirties. Jos įvardijamos kaip vienas reikšmingiausių klasikinės muzikos pasiekimų. Šiuo kūriniu J. S. Bachas atverčia naują žanro puslapį ir pakloja pamatus XIX a. mišių rinkiniams. 

Anot VU chorų vadovės Rasos Gelgotienės, imtis atlikti J. S. Bacho h-moll mišių dalis reikėjo drąsos, tačiau dabar ji džiaugiasi, jog, įdėjus daug darbo, šia muzika pagaliau galima pasidalinti ir su klausytojais.  

„Šis kūrinys – tai genijaus iššūkis tiek choristams, tiek dirigentams bei akomponuojantiems muzikantams. Mišių ritmas, tempas, polifonija, šuoliai ir viražai reikalauja begalinio susikaupimo, atidumo, atsidavimo, galiausiai – kantrybės ir net tikėjimo. Tačiau tokios muzikos pažinimas buvo didelis džiaugsmas choristams, tad tikimės ir klausytojams atverti naujus muzikinius horizontus“, sako Rasa Gelgotienė. 

Kitas koncerto akcentas – kino filmo „Žiedų valdovas“ garso takelio ištraukos, kurias atliks mišrus VU choras „Gaudeamus“. Kompozicijas iš kino filmo choristai jau giedojo rugsėjį į Lietuvą atvykusiam „Žiedų valdovo“ aktoriui Johnui Rhysui-Daviesui, sukūrusiam nykštuko Gimlio vaidmenį. „Gaudeamus" šias kompozicijas Šv. Jonų bažnyčioje dar kartą atliks šių metų gruodį kartu su orkestru iš Lvovo.

Praėjęs sezonas VU chorams buvo įsimintinas ne tik gastrolėmis ir projektais su užsienio šalių chorais, konkursais, bet ir dalyvavimu didžiausiuose Lietuvos šimtmečio minėjimo renginiuose – Baltijos šalių vėliavų pakėlimo ceremonijoje vasario 16-ąją Prezidentūros aikštėje, Šimtmečio dainų šventėje.

Naujasis sezonas taip pat bus darbingas: VU chorai kartu su VU kameriniu orkestru tęs atvirą projektą „Klasika visiems", į kurį muzikos mėgėjus ir profesionalus kvies kartu atlikti C. Saint-Saenso „Kalėdinę oratoriją". Šiemet projektas vyks jau septintą kartą. Taip pat choras „Pro musica" dar šiemet Maskvoje ir Kijeve su šių miestų universitetų chorais atliks kitą klasikos šedevrą – W. A. Mozarto „Requiem". 

Bilieto kaina - 5 EUR, studentams ir senjorams 3 EUR. Bilietai platinami prieš koncertą Šv. Jonų bažnyčioje.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos