Sidebar

Užsimerkite ir paslaptingų vargonų garsų pagalba nukeliaukite į XIV a. pradžią, kai Lietuvos didysis kunigaikštis Gediminas sumedžiojo taurą, susapnavo Geležinį vilką ir žynys Lizdeika išaiškino šio sapno reikšmę.

Vargonininkas Vidas PinkevičiusŠį penktadienį, birželio 19 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje pirmą kartą Lietuvoje vargonininkas Vidas Pinkevičius improvizuos spalvingą muzikinę istoriją pagal visiems žinomą legendą apie Gedimino pilį ir Vilniaus miesto įkūrimą.

Kaip pasakojo vargonų improvizacijos tradicijas Lietuvoje puoselėjantis V. Pinkevičius, mintis vargonų improvizacijomis perteikti visų mūsų mylimą legendą brendo jau seniai.

„Savo improvizacijomis ketinu perteikti šioje legendoje vyraujančias nuotaikas ir kartu kurti vientisą ir išbaigtą muzikinį vaizdą. Tai bus tarsi klausytojų nukėlimas įvairiomis muzikos kalbos priemonėmis ne tik tam, kad jie galėtų gerėtis nuostabiai spalvingais vargonų garsais, bet kartu ir sekti veiksmą, savotiškai pasijusti tos senos istorijos dalyviais.“ – teigė vargonininkas.

„Improvizacijos vargonais turi tūkstantmečiais nenutrūkusias tradicijas jau nuo pat šio instrumento atsiradimo pradžios senovės Graikijoje. Kuo toliau, tuo tvirčiau tikiu, kad viskas, kas būna užrašyta natomis, iš tikrųjų gali būti ir suimprovizuota čia ir dabar. Kitaip tariant, improvizacija – tai yra tarsi kompozicija kūrinio atlikimo momentu. Įdomiausia tai – kad kartą nuskambėjusios, tokios pat improvizacijos jau niekada nebepasikartos, todėl iš tikro kiekvienas improvizacijų koncertas yra unikalus“, – mintimis dalinosi menininkas.

„Vargonai yra unikalus instrumentas jau vien tuo, kad vienas vargonininkas prireikus gali atlikti 100 žmonių darbą orkestre ir išgauti tiek daug muzikinių spalvų ir potėpių, kad kai kurie žmonės iš tikro gali garsus ir įvairias dermes įsivaizduoti spalvomis ir jų kombinacijomis. To ir linkiu šio koncerto klausytojams“, – tikisi muzikas.

Vargonininkas, pedagogas, improvizatorius ir kompozitorius Dr. Vidas Pinkevičius dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos „Unda Maris“ įkūrėjas ir vadovas. Jis vykdo švietėjišką veiklą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas, koncertus, dalyvauja radijo laidose bei rašo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną, kurį kiekvienas vargonų muzikos mylėtojas gali prenumeruoti el. paštu www.vargonininkai.lt.

Daugiau informacijos apie vienos nakties kultūros ir meno festivalį "Kultūros naktis" - www.kulturosnaktis.lt

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos