Sidebar

J.S.Bachas

J.S. Bacho 330-ajam gimtadieniui vargonų kūriniai bus atliekami iš kompozitoriaus rankraščių kopijų.

2015 m. kovo 21 d. (šeštadienį) 18.00 val.

 

Koncertų ciklas „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ Bacho muzikos mylėtojus kviečia į vargonininko dr. Vido Pinkevičiaus koncertą „J.S. BACH - 330“, kuris yra renginių, skirtų paminėti didžiausių Lietuvos vargonų atstatymo 15 metų sukakčiai (2000-2015), dalis.

Kompozitoriaus gimadienio proga, koncerte pirmą kartą Lietuvoje J.S. Bacho (1685-1750) vargonų kūriniai bus atliekami iš jo rankraščių kopijų arba iš pirmųjų spausdintų leidimų faksimilių.

Vakaro programoje skambės šie kompozitoriaus kūriniai: Preliudas Es-dur, BWV 552/1, 3 choraliniai preliudai iš 18 Leipcigo choralų rinkinio – „An Wasserflüssen Babylon“, BWV 653, “Schmücke dich, o liebe Seele”, BWV 654, “O Lamm Gottes, unschuldig”, BWV 656, Pasakalija c-moll, BWV 582, Kontrapunktai nr. 1-3 iš Fugos meno, BWV 1080 ir Fuga Es-dur, BWV 552/2.

Kaip pasakojo Pinkevičius, mintis pagroti iš kompozitoriaus rankraščių jam kilo netikėtai – „tyrinėjant visiems laisvai prieinamą natų archyvą internete IMSLP, pamačiau, kad dalis Bacho kūrinių yra pateikti keliais variantais – ten rasime ne tik šiais laikais redaguotų versijų, ne tik patikimą XIX a. Bacho draugijos leidimą, bet ir kompozitoriaus rankraščių.“

„Taip yra ir su 18 Leipcigo choralų rinkiniu bei Fugos menu. Preliudas ir fuga Es-dur (kartu su visu 4 dalių Clavierübung rinkiniu) buvo išspausdintas 1739 metais, o seniausiai datuojamas Pasakalijos c-moll variantas yra Carlo Augusto Hartungo kopija, daryta apie 1720-1739 metus (autografas yra dingęs)“, - pasakojo Pinkevičius.

Anot Pinkevičiaus, groti iš faksimilių yra labai smagu: „žinoma, tai yra nemažas iššūkis, nes reikia priprasti prie kompozitoriaus rašysenos, prie to meto notacijos ypatumų, prie naudojamų skirtingų sol, do ir fa raktų. Kai kada reikia groti iš dviejų, kai kada – iš trijų, o Fugos meno atveju - netgi iš keturių penklinių – kaip chorinėje partitūroje.“ – atskleidė vargonininkas.

„Bet menininkai nesislepia nuo sunkumų ir iššūkių – jie jų specialiai ieško.“ – mintimis dalinosi Pinkevičius bei kvietė ir kitus muzikus tai išbandyti.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 5 Eur; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 3 Eur.

Vargonininkas, pedagogas, improvizatorius ir kompozitorius Dr. Vidas Pinkevičius dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, yra Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas, Vilniaus universiteto vargonininkas bei vargonų studijos “Unda Maris” įkūrėjas ir vadovas. Jis vykdo švietėjišką veiklą per įvairias paskaitas, seminarus, demonstracijas, koncertus, dalyvauja radijo laidose bei rašo tinklaraštį apie vargonus ir jų meną, kurį kiekvienas vargonų muzikos mylėtojas gali prenumeruoti el. paštu nemokamai: http://www.vargonininkai.lt.

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.vargonininkai.lt.

Daugiau informacijos:
dr. Vidas Pinkevičius,
VU Kultūros centro vargonininkas
Tel.: 8-617-88017,
El. p.: ;
www.vargonininkai.lt

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos