Sidebar

Jeigu girdite švelnią ir tylią vargonų muziką, gali būti, kad skamba fleitiniai registrai arba fleitos. Fleitos gali būti ir metalinės ir medinės, o jų tembras yra apvalus, šiltas, švelnus ir panašus į tikros fleitos skambesį. Nuotraukoje apačioje matosi VU šv. Jonų bažnyčios vargonų medinės fleitos fragmentai.

registrai 1

Trečioji registrų rūšis yra styginiai (vok. štraicheriai). Tai yra tyliai skambantys siauri metaliniai arba mediniai vamzdžiai , kurių tembras iš tiesų primena styginio instrumento skambesį, panašų į zyzimą. Styginiais registrais, kaip ir fleitomis paprastai yra grojami lyrinio charakterio kūriniai. Apačioje matosi VU šv. Jonų bažnyčios vargonų metaliniai štraicherių vamzdžių fragmentai.

registrai 2

Ketvirtoji, ypatinga registrų rūšis yra liežuvėliniai registrai, nes jie savo sandara yra nepanašūs nei į principalus, nei į fleitas ar styginius. Jie turi liežuvėlį, t.y. ploną metalinę plokštelę, panašiai, kaip lūpinėje armonikėlėje, akordeone arba fisharmonijoje. Orui patekus į vamzdį, liežuvėlis pradeda vibruoti ir taip atsiranda garsas. Skambesys yra sustiprinamas mediniu arba metaliniu rezonatoriumi. Tokio registro garsas yra panašus į pučiamųjų instrumentų (obojaus, klarneto, trimito, trombono, fagoto ir kitų) išgaunamą garsą. Liežuvėliniai registrai gali skambėti ir pakankamai tyliai, bet būna ir labai garsių registrų. Nuotraukoje apačioje matosi VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų liežuvėliniai vamzdžių fragmentai.

registrai 3

VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų trečiajame manuale yra Vox Humana registras (apačioje).

registrai 4

Vox Humana (lot. žmogaus balsas) yra ypatingas liežuvėlinis registras, turintis nedidelius grybo formos rezonatorius ir savo skambesiu iš tikro primenantis žmogaus balsą o dar tiksliau – chorą. Skambant šiam balsui, gerai įsiklausę netgi galima išgirsti garsus, panašius į įvairius balsius a, e, i, o ir u.

Įdomus registras yra Cornetas. Tai yra sudėtinis registras, susidedantis iš penkių įvairaus aukštumo fleitų, kurios skamba gana panašiai į solinį pučiamąjį intrumentą kornetą. Nuotraukoje apačioje matome VU šv. Jonų bažnyčios vargonų Corneto registro fragmentą.

registrai 5

Ypatingas registras yra akustinis būgnas. Jį sudaro du dideli panašaus aukštumo vamzdžiai, stovintys vienas greta kito. Kai jie skamba kartu, susidaro vibracija, gana panaši į tikrų timpanų dundėjimą. Nuotraukoje apačioje matosi VU Šv. Jonų bažnyčios vargonų akustinio būgno registras.

registrai 6

Nesunku suvokti, kodėl vargonai yra vadinami „Muzikos instrumentų karaliumi“. Šiam instrumentui nei dydžiu nei sudėtingumu neprilygsta joks kitas instrumentas. Iki pat Naujųjų amžių vargonai buvo laikomi technikos stebuklu, kuriam prilygti galėjo tik mechaninis laikrodis.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos