Sidebar

klasika visiems 2015Vilniaus universiteto chorai „Pro musica“, „Gaudeamus“ ir „Virgo“ jau penktus metus kviečia į VU muzikinį edukacinį projektą „Klasika visiems“. Šiemet muzikos raštą pažįstantys dainavimo entuziastai atliks vieną ryškiausių XX a. klasikos kūrinių – vokiečių kompozitoriaus Carlo Orffo kantatą „Carmina Burana“.

Anot projekto sumanytojos, VU chorų vadovės Rasos Gelgotienės, dėl didelės kūrinio apimties ir sudėtingumo projekto dalyviai repetuos ne vieną, kaip buvo įprasta, o du kartus. Pirmoji repeticija rengiama spalio 15 d., šeštadienį, 11 val. VU Didžiojoje auloje (M. K. Čiurlionio g. 21). Antroji pasirengimo projektui sesija ir iškilmingas koncertas vyks gruodžio 10 d., šeštadienį, VU Šv. Jonų bažnyčioje.

Projekto dalyviams talkins solistai sopranas Gunta Gelgotė, tenoras Mindaugas Jankauskas, bosas Steinas Skjervoldas (Norvegija), pianistai Rokas ir Sonata Zubovai ir mušamųjų ansamblis „Günter Percussion“ (vadovas Pavelas Giunteris), dirigentė – R. Gelgotienė.

Kantatos „Carmina Burana“ pavadinimas lotyniškai reiškia Buro miesto dainas. Ji sukurta pagal 1803 m. Vokietijoje, Benediktbeuerno vienuolyne, rastą rankraštį su 250 eilėraščių, nežinomų poetų klajoklių parašytų XIII a. senovine prancūzų, viduramžių lotynų kalbomis ir vokiečių kalbos tarmėmis. Kūrinyje apdainuojamas žmogaus gyvenimas, jo nepastovumas ir malonumai, aukštinama meilė ir vynas, lengvai pašiepiamos žmogiškosios ydos ir silpnybės.

Stipriomis emocijomis trykštančioje kantatoje siautulingas ir gaivališkas dalis darniai keičia lyriški, švelnesni ar net satyriniai epizodai. Šis patrauklus kūrinys, pulsuojantis tvirtais ritmais ir išpuoštas skaidriomis melodijomis, klausytoją pavergia aistringos energijos jėga, užburia paprastu nuoširdumu, o atlikėją persmelkia džiaugsmingu jauduliu.

Gražia muzikine šalies tradicija tampančio VU projekto „Klasika visiems“ dalyviai pirmaisiais metais atliko W. A. Mozarto „Requiem“, 2013 m. – A. Vivaldi „Magnificat“, 2014 m. – F. Schuberto Mišias G-dur, pernai – prancūzų kompozitoriaus G. Fauré  „Requiem“.

Daugiau informacijos

KV2016 skrajute su remeliu

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos